22.01

 

Географія

1.«Електроенергетика світу. Найбільші країни-виробники та країни споживачі електроенергії в світі»

2.Практична робота « Побудова секторної діаграми виробництва електроенергії.

Позначення на контурній карті України найбільших електростанцій  та пояснення чинників їх розміщення»

1.  Електроенергетика світу Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=E6PTV5br9NU

Отже, сьогодні на уроці ми поговоримо про таку важливу галузь господарства, як електроенергетика, розглянемо, які джерела електроенергії є в нашій країні, які підприємства її виробляють, які проблеми електроенергетики та запропонуємо шляхи подолання енергетичних проблем.
Робота з підручником
с.113

1.      Електроенергетика як складова ПЕК України, її значення

2.      Робота з підручником с 120

Електроенергетика є базовою галуззю господарського комплексу України. Від рівня її розвитку залежить функціонування всіх інших галузей господарства.

Електроенергетика галузь господарства, що виробляє електроенергію (на різних видах електростанцій) і передає її на відстань лініями електропередач (ЛЕП). Входить до паливно-енергетичного комплексу.

Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) група взаємо­пов'язаних галузей: паливна промисловість, електро­енергетика, допоміжні галузі (транспорт, водопостачання та ін.). які забезпечують господарство та населення паливом та електроенергією.

Найбільшими споживачами електроенергії в Україні є промисловість (до 65 % виробленої електроенергії), населення (побутові потреби), сільське господарство, транспорт.

Електроенергетика включає всі типи електростанцій: теплові (ТЕС) та теплоелектроцентралі (ТЕЦ), атомні (АЕС), гідравлічні (ГЕС), альтернативні — вітрові (ВЕС), сонячні; та електромережне господарство, у тому числі й лінії електропередач.

Теплові електростанції виробляють 42,9 % електроенергії країни (ТЕЦ 4,2 %) (2008 р.), атомні 46,9 %, гідроелектростанції — 6 %. До недавнього часу найбільшу кількість електроенергії виробляли ТЕС, але 2008 р. ця ситуація змінилася, і тепер майже половину енергії виробляють атомні станції.

Сучасне електроенергетичне господарство України за потужністю не поступається, а за багатьма показниками навіть перевищує електроенергетичні господарства розвинених країн Європи. Україна водночас є імпортером (з Росії) та експортером електроенергії.
Чи знаєте ви, що...
Програма розвитку елетроенергетики до 2030 р. передбачає, що загальні обсяги виробництва електроенергії в Україні зростуть до 251 000 МВт у 2015 р. та

420 000 МВт год — у 2030 р. Частка АЕС у виробленій електроенергії у 2030 р. становитиме понад 52 %. У структурі споживання також відбудуться помітні зміни. На сьогодні основними споживачами електроенергії є промисловість з часткою споживання 49,6 %, населення —14,3 %, комунально-побутові споживачі — 8,3 %, транспорт — 5%. До 2030 р. прогнозують, що частка промисловості у споживанні електроенергії знизиться до 40,4 %, а транспорту до 3,1 %. Частка населення зросте — до 22,2 % та комунально-побутових споживачів — до 12,0%.

Оскільки для цілковитого розв'язання цієї проблеми потрібно багато коштів і часу, необхідно спочатку досягати економії енергоресурсів за рахунок здійснення заходів енергозбереження — зменшення втрат під час транспортування, удосконалення режиму використання наявних механізмів та обладнання тощо.


-  Які основні  типи електростанцій в Україні?( відповідь письмово)

Заповнюємо табдицю

Тип електро станції

Сиро- вина

Розмі- щення

Район розміщення

Назва

Позитивні наслідки

Негативні наслідки

ТЕС, ТЕЦ

АЕС

ГЕС

ВЕС

Сонячна

енергія

ГТЕС

 



З'єднайте Назву АЕС і місце її розташування.

Південноукраїнська АЕС

м. Нетішин

Хмельницька АЕС

м. Південноукраїнськ

Запорізька АЕС

м. Кузнецовськ

Рівненська АЕС

м. Енергодар

 

 

 

 

2.Практична робота № 7 . Побудова секторної діаграми виробництва електроенергії.

Електроенергія транспортується безпосередньо до споживача за допомогою ліній електропередач (ЛЕП)

За картою атласу визначте найбільші лінії електропередач України.

 

Очікувані відповіді Донбас — Вінниця — Бурштин — Альбертірша (Угорщина), Хмельницьку АЕС та польське місто Жешув

 

 

 

 

 

 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

географія 10 клас

Географія 9 клас

21.01